Ce înseamna pozitiv în psihologie?

Auzim cu toții, aproape întotdeauna când îndrăznim să ne plângem cuiva de o dificultate întâmpinată în viață, o frază ”magică”:

  • Gândește pozitiv! O sa fie bine!

Chiar așa să fie de ușor? Doar să iți spui câteva cuvinte de încurajare, când pare că ai ajuns la capătul puterilor și nu mai vezi nici o ieșire? Când nu te poți ridica din pat pentru a pleca la serviciu sau a-ți îngriji copiii? Când nopțile par mult prea lungi pentru ca nu reușești să pui geană pe geană? Când vezi cum se duce de râpă căsnicia ta și nu știi ce decizie să iei?

Psihologia pozitivă, lansată ca și concept de Martin Seligman în anul 1998, an în care prelua funcția de președinte al Asociației Americane de Psihologie, are ca scop studiul calităților și virtuților umane și construirea a ceea ce este bun și frumos în viața omului. Pentru prima dată, în istoria sa, psihologia nu mai era doar despre boli mintale ci despre a face ”viața omului mai productivă și mai împlinită și despre a identifica și cultiva talentul”.  Începe, astfel, să se vorbească despre și să se studieze emoțiile pozitive, trăsăturile pozitive de caracter, virtuțile personale, ca ingrediente psihologice ale unei vieți mai bune, o viață înfloritoare definită de stări subiective: fericirea, starea de bine, împlinirea, sănătatea. Viața bună, așa cum e descrisă de Seligman in cartea sa ”Fericirea autentică”, poate îmbrăca patru forme: viața plăcută, viața angajată, viața cu sens/semnificativă și viața împlinită (bazată pe toate cele trei forme de mai înainte).

În timp, Seligman, dar și alți reprezentanți ai curentului psihologiei pozitive, s-au distanțat de mișcările de tip self-help sau de tip ”gândire pozitivă”, subliniind caracterul științific al psihologiei pozitive.  Plecând de la nevoia alcătuirii unei baze de cunoștințe științifice și folosind tehnologii de ultimă oră, Fundația Mayerson prin Institutul VIA (”Values in Action”) au reușit crearea unei clasificări a punctelor tari ale caracterului (Clasificarea VIA) dar și a instrumentelor pentru măsurarea și identificarea acestora (Inventarele VIA).

De la cunoașterea și conștientizarea punctelor forte ale caracterului pleacă intervențiile bazate pe principiile psihologiei pozitive. Acestea au ca scop nu remedierea sau compensarea unor deficite personale ci menținerea și fortificarea trăsăturilor pozitive, construirea punctelor forte și susținerea oamenilor în a-și identifica resursele neexploatate, creșterea fericirii, afectelor pozitive și a satisfacției cu viața.

Dacă și tu vrei să îți cunoști punctele forte și să afli cum îți poți optimiza viața, mă găsești pe platforma Atlashelp:

https://app.atlashelp.net/a/Simona.Mocioi

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *