Prietenie sau poveste de dragoste?
Prietenia este unul dintre ingredientele unei vieți bogate și împlinite. Din copilărie și până la bătrânețe, cu toții avem și ne dorim să avem prieteni, ne împărțim gândurile și sentimentele cu prietenii, ne ajutăm reciproc, ne sprijinim pe ei când ne este mai greu. Uneori, cei mai buni prieteni ne sunt persoane de sex opus. O prietenie frumoasă se poate transforma într-o iubire statornică și, mai apoi, într-o căsnicie.
Viața bogată și împlinită este definită și de relațiile de calitate din afara căsătoriei. Acestea sunt posibile și de dorit atâta timp cât rămân relații de prietenie și nu depășesc granițele, devenind nepotrivite. O căsnicie poate fi distrusă rapid din cauza prieteniilor dacă nu au fost stabilite si respectate limite clare pentru acestea.
”Contrar a ceea ce mulți cred, nu toate poveștile de dragoste încep din cauza unei căsnicii tulburi sau a lipsei iubirii între soți.” (Angela Bisignano, PhD)
Dragostea în căsnicie și prieteniile sănătoase pot coexista dacă sunteți atenți și reușiți să nu treceți dincolo de granițele emoționale și fizice. Granițele fizice sunt destul de evidente și, aparent, mai ușor de înțeles și respectat. Ceea ce nu este foarte clar înțeles este că granițele emoționale se ating și se depășesc treptat și insidios. O dată acestea depășite, se ajunge foarte ușor la intimitate fizică, producându-se haos și suferință atunci când se află.
Poveștile de dragoste nu se întâmplă fulgerător. Multe din acestea încep ca prietenii platonice, ca relații de serviciu sau ca relații cu cunoștințele din anturaj. În general, ele se întâmplă fără premeditare. Încet-încet se ajunge la o comunicare intimă, din ce în ce mai adâncă. Se pot dezvolta sentimente puternice și, înainte ca persoana să știe, apare atracția pentru prieten/ă. Fără control, se ajunge la infidelitate și la posibila distrugere a căsniciei.
Cum știm când prietenia a depășit granițele emoționale?
- Dacă îți este mai ușor să îi faci confidențe prietenului/ prietenei decât soțului/soției
- Dacă îți critici/bârfești soțul/soția în fața prietenului/ prietenei
- Dacă îi dai prietenului/ prietenei mai multe detalii intime despre tine decât îi dai soțului/ soției
- Dacă soțul tău/ soția ta nu știe cât este de puternică prietenia voastră
- Dacă soțul tău/ soția ta nu știe despre relația voastră
- Dacă te-ai simți inconfortabil dacă soțul/ soția ar auzi conversațiile voastre
- Dacă constați că te gândești la prieten/ prietenă mai mult decât ar trebui
- Dacă aștepți cu nerăbdare să fii cu prietenul/ prietena
- Dacă te întâlnești cu prietenul/ prietena pentru cafea sau mese fără ca soțul/ soția să știe despre asta
- Dacă interacționezi în mod regulat, în social media, cu prietenul/ prietena, fără știrea soțului/ soției
- Dacă discuți cu prietenul/ prietena despre detalii intime și despre tensiunea sexuală resimțită
- Dacă interacționezi diferit cu prietenul/ prietena atunci când sunteți singuri
- Dacă aștepți cu nerăbdare să te întâlnești cu prietenul/ prietena
- Dacă te-ai îndrăgostit de prietenul tău/ prietena ta
În cazul în care v-ați recunoscut fie și doar în câteva dintre propozițiile de mai sus probabil că vă puneți în pericol căsnicia. Încheierea acestei prietenii trebuie să fie primul pas în protejarea căsniciei. Dacă doriți să vă reparați/păstrați căsnicia, este de dorit să căutați sprijinul unui terapeut care vă poate ajuta să vă procesați sentimentele și să înțelegeți situația. Terapia de cuplu centrată pe emoții (EFT) vă poate ajuta să vă reconectați cu soțul/ soția și să depășiți impasul în care vă aflați.
(Sursa: https://www.goodtherapy.org/blog/is-your-friendship-becoming-an-emotional-affair-0822184 )
Comentarii