Scrisoare catre noul meu client

Bun venit în lumea minunată a terapiei!

Știu cât ți-a fost de greu să stabilești prima întâlnire. Ești aici pentru a te întâlni cu mine, o străină căreia îi vei povesti părți din viața ta, poate unele pe care nimeni altcineva nu le-a auzit. Te încredințez că voi face tot ce pot pentru a te ajuta dar, pentru a ne fi amândurora mai ușor, iată câteva lucruri importante de știut:

  • Sinceritatea este esențială

Dacă nu ești sincer în terapie, tu pierzi! Prețuiește ocazia rară de a putea fi sincer fără riscul de a fi judecat. Plătești pentru terapie, așa că minciuna este contraproductivă. Poate întârzia obținerea rezultatelor sau ne poate duce pe piste false. Iei pastile? Bei? Ai o dependență de orice fel? Spune-mi. Mă ajută să te înțeleg mai bine și să lucrez cu tine ca un tot unitar, de la modul în care faci față dificultăților până la modul în care relaționezi. Îți e greu? Din nou, spune-mi, de aceea sunt aici.

  • Terapia este o investiție atât în prezent cât și în viitor

Aptitudinile pe care le deprinzi acum, sprijinul și înțelegerea primite, te vor ajuta în situația în care te afli dar vor deveni parte a „setului de instrumente“ pe care le poți folosi de acum înainte în toată viața ta. Vei dobândi cunoștințe care îți vor îmbunătăți capacitatea de a face față stresului și dispoziției schimbătoare, te vor ajuta să înțelegi de ce și cum faci lucrurile și îți vor ușura comunicarea cu cei din jur, inclusiv cei dragi, prietenii și colegii.

  • Respectarea întâlnirilor și punctualitatea sunt foarte importante

O parte a procesului terapeutic este și consecvența. Dacă întârzii, avem mai puțin timp pentru terapie și, probabil, va trebui să discutăm și despre motivele pentru care nu ajungi la timp. Terapia ta trebuie să fie o prioritate pentru tine. Și da, este posibil să te pun să plătești ședința programată dacă nu vii sau anulezi târziu. Te voi informa la prima ședință despre modalitatea de a anula sau reprograma ședința și cu cât timp înainte o poți face. Timpul pe care l-ai rezervat este al tău și doar al tău. Când nu vii, se întâmplă două lucruri: alți oameni care au nevoie de ajutor și care ar dori să aibă timpul acesta nu-l pot avea, iar eu nu sunt plătită pentru timpul meu.

  • Frecvența este importantă

De obicei, frecvența ședințelor de terapie este de o ședință pe săptămână. Există și cazuri în care sunt indicate întâlniri mai dese dar și situații în care ne putem vedea mai rar. Dacă ți-am propus să ne vedem o dată pe săptămână atunci întreruperile și sincopele (pauzele mai mari) nu fac decât să amâne obținerea rezultatelor dar și să îngreuneze procesul. Stabilim ritmul de comun acord și apoi încercăm să îl respectăm.

  • Dacă ai neliniști, de orice fel, spune-mi!

Nu pot repara sau discuta despre ceea ce este în neregulă dacă nu știu despre asta. Nu mă voi supăra, nu mă voi simți ofensată și nu-mi va face rău. Terapia are legătură cu relația terapeutică dintre terapeut și persoana aflată în terapie. Dacă te simți jignit de ceva ce am spus sau de modul în care te simți tratat, dă-mi ocazia să te ajut să înțelegi sau să schimbi lucrurile. Unele lucruri pot părea neînsemnate (cum ar fi teama de a fi ascultat de cei aflați în sala de așteptare) dar putem să vorbim despre ele și să facem schimbări împreună. Dacă te temi că mă superi, hai să vorbim despre asta. Te asigur că preocupările tale sunt importante pentru mine și putem discuta orice.

  • Relația noastră pe social media (dar și în societate) este la alegerea ta

Nu îți voi trimite cereri de prietenie pe Facebook și nu voi căuta informații despre tine pe LinkedIn sau alte platforme online. Dacă tu dorești, îmi poți trimite cereri de prietenie și nu te voi refuza. Sunt destul de activă online dar tu vei iniția orice relație de acest fel.

De asemenea, dacă ne întâlnim în societate nu te voi saluta. Nu știu cu cine ești și dacă ești dispus/ă să dai explicații despre mine și de unde mă cunoști. Dar îți voi răspunde cu bucurie la salut dacă o vei face. Relația noastră terapeutică va fi strânsă dar discretă.

  • Nimic nu este interzis

Nu este rușinos să îmi vorbești despre lucruri intime, chiar incomode, cum ar fi experiențe sau dorințe sexuale, vise sau fantezii. Crede-mă, am auzit și am lucrat cu mulți oameni, fiecare cu diverse probleme. Nu sunt ușor de uimit sau jenat. Îmi poți spune când ai vrea să vorbești despre ceva dar îți este rușine. Te voi ajuta să lucrezi cu emoțiile tale și, chiar dacă nu poți vorbi acum despre asta, vom crea împreună spațiul sigur în care să poți împărtăși cu mine tot ceea ce simți.

  • Nu te îngrijora pentru mine

Am un sistem de sprijin în caz că am nevoie de ajutor. Particip la sesiuni de intervizare cu colegii mei, pot cere sfatul formatorilor și profesorilor mei și, dacă e nevoie, fac terapie. Fac față celor mai dificile emoții: furia, tristețea și durerea. Îmi cunosc limitele. Acolo unde sunt atinse, dacă simt că nu pot lucra, te pot sprijini să găsești pe cineva care te poate ajuta mai bine. Nu lucrez cu orice fel de problema, dacă îți voi spune că îmi sunt depășite competențele atunci trebuie să înțelegi că am în minte doar interesul și binele tău.

  • Nu putem fi prieteni

Dacă aș avea o relație cu tine în viața privată nu aș putea fi un terapeut eficient. În relațiile de prietenie oamenii se sprijină reciproc. În relația terapeutică eu îți acord sprijin ție și, pentru asta, tu mă plătești. Cu siguranță, până acum ai încercat să te destăinui prietenilor sau familiei, pentru că erau mai accesibili dar ai realizat că aceștia nu pot rămâne obiectivi, fiind implicați emoțional, și nu întotdeauna opiniile lor te pot ajuta. Anii mei de formare, supervizare și experiența din cabinet sunt folosite doar pentru a te ajuta.

  • Nu sunt perfectă

Uneori nu răspund la telefon. S-ar putea să ratez un SMS sau să nu întorc un apel telefonic ratat. Nu se întâmplă foarte des dar dacă este așa, te rog să-mi spui. Te rog să ai încredere și să insiști, probabil că am uitat sau nu am avut timp. Dacă te deranjează, trebuie să vorbim despre asta. Din nou, nimic nu este interzis.

  • Ce spui rămâne la mine

Asta înseamnă că beneficiezi de confidențialitate. Există, însă, și excepții pe care le vom discuta la cabinet. Ceea ce trebuie să înțelegi este că lucrez, în permanență, cu gândul la siguranța și binele tău.

  • Atunci când ești gata să renunți la terapie, fă-o!

Terapia se termină atunci când tu simți că e cazul sau atunci când propun eu. Dacă te simți pregătit să închei, hai să vorbim despre asta. Dacă pleci brusc, fără să mă informezi, este posibil să îți faci probleme dacă a fost o alegere corectă. În mod normal, trebuie să avem cel puțin o ședință în care să vorbim despre ceea ce am obținut și ce e de făcut în continuare. Închiderea este importantă pentru amândoi. Ești întotdeauna binevenit înapoi – indiferent dacă simți nevoia după o lună, un an sau cinci ani.

Din nou, bine ai venit la terapie! Sunt bucuroasă ca ești aici. Să începem această călătorie împreună!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *