Reguli de convietuire si lucru online

De ceva timp ma tot confrunt cu diverse cereri si interactiuni cu prietenii si clientii mei online astfel ca am ajuns la concluzia ca trebuie sa creez un mic ghid. Ghidul nu este unul pretentios ci unul (consider eu) de bun simt, aparut în urma unor nevoi reale.

1. Ti-am dat accept la cererea de prietenie pe Facebook. E bine, inseamna ca lista ta de prieteni si ceea ce postezi in cronologie a trecut un prim examen. Felicitari! Nu inseamna că, de acum inainte, ai liber la interactiune cu mine. Nu uita: daca numele profilului incepe cu ”Psiholog” si profilul este public inseamna ca este contul unui profesionist. Ca urmare, te rog:

                – sa nu imi trimiti mesaje decat daca ai o nevoie reala de ajutor. Dupa formula de salut, descrie pe scurt problema ta. Nu lucrez gratuit si nu fac terapie pe messenger dar te pot indruma spre un medic/ specialist sau iti pot da o idee despre ce ai putea sa faci.

                – sa nu imi trimiti mesaje care nu au legatura cu domeniul meu de activitate (la ”cf” si ”esti frum” raspund automat cu block, no offence!). De asemenea, nu fac schimburi de like-uri la pagini, nu ma intereseaza niciun produs cosmetic vandut pe Facebook, oricat de miraculos ar fi el, nu doresc sa cumpar sau sa vand nimic.

                – sa nu ma inviti in grupuri decat daca au legatura cu profesia mea si doar o data. Orice invitatie repetata duce la blocarea utilizatorului/utilizatorilor sau eliminarea lor din lista de prieteni.

                – sa nu comentezi rautacios la postarile mele. Daca ai un feedback negativ util, la adresa mea, te rog sa mi-l trimiti in privat. Poti comenta dezaprobator la adresa continutului postat, nu am pretentia de a detine adevarul suprem insa nu ma ataca in public pentru ca nu iti voi permite.

– sa nu imi ceri sa postez doar in limba romana. Daca articolul este intr-o limba straina si nu intelegi, nu uita ca nu iti este adresat doar tie. Treci mai departe sau elimina-ma din lista ta.

– sa nu imi trimiti numarul tau de telefon, nici daca vrei ajutor, nici in alt scop. Nu te voi suna. Datele mele de contact sunt publice, daca ai nevoie de ajutor si vrei sa ti-l acord, contacteza-ma.

– sa nu imi ceri programari intr-o anumita zi si la o anumita ora. Programarile se stabilesc de comun acord, la telefon, dupa ce imi descrii pe scurt problema ta. Programul meu este stabilit in exclusivitate de mine.  

– sa nu ma suni pe messenger, nu cu apel video si mai ales, fara sa imi trimiti un mesaj in acest sens, inainte. Un alt motiv de block automat.

2. Ma urmaresti pe Instagram. Cu siguranta, mai ales la inceput, te voi urmari si eu. Asta pentru ca vreau ca in lista mea de followeri sa fie doar persoane/conturi cu preocupari normale, fara tenta sexuala sau alte aberatii. Daca ti-am dat follow nu inseamna automat ca ma intereseaza ce postezi si nici (mai ales!) ca te invit sa conversam. Daca preocuparile si postarile tale nu ma intereseaza, nu te voi mai urmari, nu o lua personal. Pentru conversatii sunt valabile regulile de mai sus.

3. Imi esti deja client/a si lucram online. Mai mult ca sigur, regulile explicite le stii deja. In plus fata de ceea ce stii, te rog:

                – sa nu intarzii. Te voi astepta maxim 15 minute. Daca sedinta este platita deja (Atlas), nu vei primi banii inapoi. In mod normal, timpul intarziat se scade din sedinta. Cu alte cuvinte, intarzii pe banii tai.

                – sa nu te prezinti in sedinta: nepieptanat/a, imbracat/a in pijamale sau sumar, culcat/a in pat etc. Daca nu te simti bine putem reprograma sedinta, nu este nicio problema. Ai veni la cabinet imbracat/a si aranjat/a neglijent? Atunci nici online nu lucram asa.

                – sa ai grija ce se vede in campul camerei de luat vederi. Sa ai in spate un perete, dulap etc. O camera dezordonata nu este ceva ce ai vrea sa se vada.

                – sa platesti costul sedintei la timp sau sa anunti o posibila intarziere.

Evident, cerintele mele vor ajunge doar la cei care deja le respecta. Insa, daca toti am fi mai stricti si am stabili limite personale pe care le-am mentine in mod consecvent, genul asta de ghiduri nici nu ar fi necesar. Sper , macar, sa ii fi inspirat pe cei care au aceleasi probleme…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *